14 sierpnia, 2022

Smile Bar

Blog

Kawa brazylijska – skąd bierze się jej wyśmienity smak?

Brazylia od 150 lat jest największym hodowcą i producentem kawy na świecie. Uprawy kawowca zajmują w tym kraju 1 866 225 hektarów. Nic dziwnego, że brazylijska kawa jest jedną z najpowszechniej znanych. Czy jednak jest równie smaczna jak popularna?

Kiedy w Brazylii pojawiła się kawa?

Kawowiec nigdy nie był naturalnym elementem brazylijskiej flory. Pojawił się w Ameryce Południowej za sprawą portugalczyków w osiemnastym wieku. Zgodnie z legendą, za możliwość picia kawy z Brazylii należy podziękować pułkownikowi Francisco de Melo Palheta.

W jakich regionach hoduje się brazylijskie kawowce?

Brazylia posiada 26 stanów, a plantacje kawowca występują na 13 z nich. Roślina uprawiana jest głównie na północy, wschodzie i południu kraju. Poszczególne regiony różnią się charakterystyką plantacji i/lub produktu końcowego.

  • Region Mogiana wyróżnia się produkcją bardzo słodkich i łagodnych po zaperzeniu ziaren.
  • Region Sul de Minas słynie z wielkopowierzchniowych plantacji.
  • Region Minas Grerais jest mało znaczącym producentem pod kątem ilościowym, jednak powszechnie znana jest wysoka jakość uprawianych tam ziaren.

Jaką kawę hoduje się w Brazylii?

Na świecie można wyróżnić dwa rodzaje uprawianej kawy – Arabica oraz Robusta.

  • Arabica – chętnie krzyżowana w laboratoriach dzięki czemu dorobiła się już około 140 odmian. Trudno jednoznacznie ją scharakteryzować, można jednak powiedzieć, że jest to kawa lekko kakaowa i owocowa.
  • Robusta – choć łatwiejsza w uprawie, zajmuje tylko około 30% światowej produkcji. W smaku jest ciężka, z dużą ilością goryczy.
    Kawa brazylijska to w miażdżącej większości Arabica, czyli kawa łagodniejsza. Delikatność i słodycz produkowanych w Brazylii ziaren bierze się dodatkowo z umiejscowienia plantacji nisko względem poziomu morza.

Wybitny smak, który oferuje kawa z Brazylii to połączenie długoletniej historii uprawy, ogromnego doświadczenia hodowców, warunków atmosferycznych, poziomu nasłonecznienia oraz odmiany. Brazylijskie ziarna to dobry kierunek zarówno dla tych, którzy dopiero rozpoczynają kawową podróż i szukają czegoś łagodnego na początek, jak i wieloletnich koneserów, którzy wciąż poszukują nowych smaków, a te, można odkrywać zmieniając regiony pochodzenia kupowanych ziaren.