2 grudnia, 2022

Smile Bar

Blog

Gdzie można uzyskać pomoc i doradztwo w zakresie RODO?

Ochrona danych osobowych klientów, czy też pracowników to jeden z obowiązków każdego przedsiębiorstwa. Jest to szczególnie istotne od maja 2018 roku. Właśnie wtedy zaczęło obowiązywać ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, które znamy pod skrótem RODO. Gdzie można uzyskać pomoc oraz doradztwo w zakresie RODO?

Czym jest RODO?

RODO, czy też OROD to Ogólne rozporządzenie o ochronie danych, które bywa też nazywane rozporządzeniem o ochronie danych osobowych. Jest to rozporządzenie unijne, które wydano 27 kwietnia 2016 roku, a moment wejścia w życie nastąpił 25 maja 2018 roku. Miało ono usprawnić przepływ danych osobowych i jednocześnie zadbać o odpowiednią ich ochronę na terenie całej Unii Europejskiej.

Jedna z rzeczy, która wynika z RODO to fakt, iż każda firma, która przetwarza dane osobowe, musi wykazać, że otrzymała zgodę na takie działanie. Zgoda ta musi być dobrowolna, konkretna, specyficzna, świadoma oraz łatwa do wycofania. Z tego powodu wiele przedsiębiorstw musiało się dostosować w 2018 roku do nowego sposobu przetwarzania danych.

W czym pomaga doradztwo w zakresie RODO i gdzie je uzyskać?

Doradztwo w zakresie danych osobowych polega na szeroko pojętych działaniach powiązanych z wprowadzeniem dobrze działającego systemu ochrony danych osobowych i nie tylko. Firmy oferujące doradztwo w zakresie RODO wykonują też audyty RODO, które mają na celu określenie stanu systemu i procedur powiązanych z ochroną danych osobowych.

Przykładem firmy, która oferuje wsparcie w zakresie ochrony danych osobowych jest przedsiębiorstwo iSecure – https://www.isecure.pl/. Oferuje ono również wsparcie dla usług prawnych i wiele więcej. W ten sposób można skutecznie zadbać o to, by w firmie nie dochodziło do incydentów RODO i naruszeń ochrony danych osobowych.

Doradztwo RODO to jednak także szkolenia z RODO dla pracowników, którzy dzięki temu poszerzą swoją wiedzę w tym zakresie i będą w stanie na przykład szybko rozpoznać incydent RODO lub naruszenie ochrony danych osobowych, które musi zostać bardzo szybko zgłoszone do UODO.